Webhosting

Webhosting Frans de Hoyer

Wanneer men begint met het bouwen aan nieuwe website, komt u vroeg of laat in aanraking met het begrip hosting. Hosting is essentieel om je website live te laten gaan, zodat deze toegankelijk is voor bezoekers.

Maar wat houdt hosting precies in, hoe functioneert het en welke varianten zijn er beschikbaar? In dit artikel bieden we antwoord op deze vragen.

Wat is hosting?

Hosting verwijst naar de ruimte die nodig is om je domeinnaam en website te kunnen gebruiken. Met webhosting plaats je je website op een server die permanent verbonden is met het internet.

Hosting is onontbeerlijk wanneer je een website wilt bouwen en bezoekers wilt ontvangen. Zonder hosting blijft je website ontoegankelijk, zelfs als je al een domeinnaam hebt geregistreerd.

Dit is vergelijkbaar met het hebben van een telefoonnummer zonder beltegoed of abonnement. De domeinnaam staat in dit scenario gelijk aan het telefoonnummer, terwijl hosting fungeert als het beltegoed.

Wanneer heb ik hosting nodig? Hosting is altijd nodig wanneer je een website wilt lanceren, anders blijft je website offline. Vaak kun je binnen je CMS (Content Management Systeem) aan je website werken voordat deze daadwerkelijk live gaat.

Hierdoor kun je aanpassingen maken zonder dat bezoekers dit merken. Zodra je echter live wilt gaan, is webhosting noodzakelijk. Alle websites op het internet vereisen dus hosting om bezoekers te kunnen ontvangen.

Hoe werkt webhosting?

Laten we dieper ingaan op de technische aspecten van webhosting. Hosting zorgt ervoor dat alle bestanden, elementen en andere inhoud van je website worden opgeslagen en vervolgens beschikbaar worden gesteld aan een webbrowser.

Wanneer een nieuwe gebruiker je domeinnaam invoert, wordt deze vertaald naar verschillende IP-adressen. Dit IP-adres wijst naar de server waarop je website en alle gerelateerde informatie zijn opgeslagen.

De server levert vervolgens de benodigde gegevens, waardoor de gebruiker je website kan bekijken en gebruiken. Kort gezegd, dit is hoe het hosten van een website werkt.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief